22
okt | 13:00

Utlysning spetsanvändare

22 oktober,13:00 av Erik Borälv

Öppen innovation omfattar många olika aktiviteter. Ett av de områden som fått minst stöd och uppmärksamhet är spetsanvändare (lead-users). Det vill VINNOVA ändra på genom utlysningen Öppen innovation och spetsanvändare 2012.

I flera branscher har det visat sig att användare av befintliga produkter eller tjänster spelar en viktig roll för att skapa nya funktioner. Som exempel var det inte en bank eller ett finansiellt institut som skapade det första kreditkortet utan en affärsman i New York som var trött på att ständigt behöva ha med sig kontanter. Han hade ett tydligt behov och nödvändiga kunskaper för att kunna realisera en lösning. Dessa s.k. spetsanvändare (lead-users) kan även utgöras av organisationer – när ett bilföretag letar efter bättre bromsteknologi så kan en flygplanstillverkare vara spetsanvändare av bromsar och bidra med nya funktioner och lösningar.

Syftet med utlysningen är att skapa en ökad kompetens och systematik kring metoder för att arbeta med spetsanvändare i Sverige. Utlysningen omfattar både pilotprojekt och större förändringsprojekt. För utlysningen finns avsatt en budget på 6 miljoner kronor.

Videoklippet nedan försöker presentera lite mer om utlysningen.

VINNOVA vill uppmärksamma och stimulera till innovation baserad på metoder som aktivt  använder sig av spetsanvändare. Vi bjuder in privata och offentliga organisationer som ska inkludera spetsanvändare i sin verksamhet att skicka in ansökan inom utlysningen Öppen innovation och spetsanvändare. Sista ansökningsdag är 16 november 2012.Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter