21
dec | 14:45

Spelglad IT-minister besöker kodstugan i Sundbyberg

21 december,14:45 av Anna Edwall

Nedanstående är ett blogginlägg från Kodcentrum, ett projekt finansierat av VINNOVA:

Häromveckan besökte IT-minister Mehmet Kaplan vår kodstuga på skolan Vittra Brotorp i Sundbyberg. Det var ett interaktivt besök där han träffade barn och volontärer och fick testa några av de spel och program som skapas i kodstugan.

Det var också ett tillfälle att diskutera skolans roll i ett digitaliserat samhälle och hur både lärare och elever ska få förståelse för och känna självförtroende och delaktighet i det digitala samhället. Mehmet Kaplan ser precis som oss vikten av att barn från en tidig ålder får en grundläggande inblick i programmering, eftersom det är en kompetens som behövs i en allt mer digitaliserad värld.

Under Mehmet Kaplans besök fick vi också möjligheten att berätta om vårt nya projekt Skolstart, där vi med stöd från Vinnova och i samarbete med ett antal svenska IT-företag kommer ta fram en modell för hur lärare i årskurs 4-5 kan jobba med programmering och digitalt skapande. IT-ministern tycker att det är positivt att skolan samarbetar med externa aktörer, näringsliv och ideella organisationer som Kodcentrum. Samtidigt anser han att det behövs ett övergripande system som säkerställer en likvärdig skola:

– Om vi tittar på hur svensk skola har jobbat med kodning ser vi att det gått olika snabbt beroende på var i landet man är. Det har inte funnits en nationell strategi. Därför har vi gett Skolverket i uppdrag att ta fram strategier där kodning är en av ingredienserna, säger Mehmet Kaplan.

Mehmet Kaplan presenterade sig för barnen i kodstugan och berättade att han är väldigt spelintresserad. Han och undrade ifall han kunde få prova på några spel och togs väl om hand av barnen som guidade bland rymdraketer och fotbollsspel.

Temat för just kvällens kodstuga var problemlösande program. Hedvig Lindström, 11 år, visade sin helt egna idé, en programmerad garderob som väljer ut kläder till sin användare, en isbjörn. IT-ministern fick se koden bakom och ställde entusiastiskt frågor om de olika funktionerna. Kanske satt han bredvid en av Sveriges framtida IoT-utvecklare..?

http://www.kodcentrum.se/nyheter/it-ministern-besoker-kodstugan

taggar:


Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter