14
Nov | 20:29

Crowdequity – första exiten

14 november,20:29 av Peter Svensson

VINNOVA intresserar sig för fenomenet crowdfunding. Det finns flera olika typer men den vanligaste formen är ”crowd donations”, dvs att finansiärerna donerar pengar (oftast) för att få ta del av de första produkterna eller tjänster. Den mest kända crowddonationplattformen är Kickstarter och den ger bla nya produkter och tjänster möjlighet att bli finansierade innan de finns. Att bli kundfinansierade på idéstadiet är magnifikt i affärsutvecklingssynpunkt, och bara det ett fenomen som är värt att studera.

Nu har ett antal plattformar börjat testa ”crowd equity”, dvs att finansiera nystartade företag med en nyemission riktad mot många mindre investerare. Ett franskt projekt har i dagarna lyckats ge tillbaka den första crowdequity insatsen någonsin, och det med ränta. Ett biomedicinföretag tog 300´000 Euros från 207 investerare och 20 månader senare blev de utköpta av en affärsängel. Läs mer här.

… Bruno who invested €1400 on December 2010 received €2434 on his bank account in September 2012. A +70% net capital gain within 20 months.

OBS. Crowddonation och crowdequity är nya företeelser och förenat med vissa risker. Crowdequity kan innebära att mindre investerare förlorar pengar, och crowddonationprojekt har haft problem med leverans.

PS. Robin Teigland, tack för tipset.Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter