07
maj | 12:00

Fajkhack 2013

7 maj,12:00 av Erik Borälv

Två av lagen precis innan målgång på Fajkhack

Under 24 timmar samlade föreningen FAJK och projektet datajournalistik på Södertörns högskola till ett journalistiskt hackathon. Årets tema var miljödata och fokuserade på Naturvårdsverkets öppna miljödata.

Naturvårdsverket har fått stöd i VINNOVA:s satsning på öppna datakällor. Man har nyligen fattat ett beslut om att all deras data ska publiceras med licensen CC0. De säger själva att de endast har öppna data – inget är låst bakom licenser eller avgifter! Ovanligt, och imponerande i sig. Här är en kort intervju med två av verkets representanter som var på plats för att hjälpa tävlande lag att använda deras öppna miljödata.

Deltagarna var erfarna journalister, många från våra större nyhetskanaler. Det var anställda från SVT (2 lag), SvD, Helsingborgs Dagblad, Mittmedia/Sundsvalls tidning, Aftonbladet, NTM/Norrbottens Media, TV4, Mediapilot, Miljöaktuellt samt frilansare.

För mig är det lite annorlunda och spännande med den journalistiska ansatsen – vad döljer det sig för nyheter i offentliga data, kan man visualisera samhällstrender och går det att bygga journalistiska webbtjänster som kan bli till nytta för svenska medborgare? Det handlar om social innovation, med stora möjliga samhälleliga värden.

En reflektion kring bidragen var att man ofta byggde tjänster och nyheter som vill ta hjälp av crowdsourcing. Ett av lagen från SVT Pejl – pejlpinglorna – sökte hjälp av allmänheten för att komplettera den idag tillgängliga informationen kring var det finns soptippar. Några s.k. deponier finns i eller nära vattenskyddsområden – och för flera av dem har man hittat föroreningar i grundvattnet. Man söker alltså hjälp att också hitta de dolda soptipparna genom att vi alla kan sätta en nål på en karta och skicka in en bild på bilvraken och kylskåpen som ligger i naturen.

Jag gjorde även en kort intervju med två av vinnarna från SVT Pejl. Mitt klipp vinner inga priser för teknisk kvalité är jag rädd.

Läs mer om alla vinnare och alla de nyheter och visualiseringar som togs fram på http://fajk.wordpress.com/.

 Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter