13
jun | 09:58

Från idé till lanserad tjänst på 24 timmar

13 juni,09:58 av Erik Borälv

Är det verkligen möjligt att gå från idé till lanserad tjänst på ett dygn? Jag har med runt 100 utvecklare samlats på 24 Hour Business Camp för att under trevliga och fria former skapa lösningar på kort tid. Att träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter är kärnan i s.k. hackathons. Det mest spännande på en aktivitet är att man får en bild av hur kommande innovatörer tänker och gör.

På Yasuragi Hasseludden samlades i söndags runt 100 deltagare för att delta på Sveriges troligtvis mest kända hackathon, 24 Hour Business Camp (24hbc.se). Det hela går ut på att på ett dygn utveckla och lansera en tjänst, på webben eller som app. Innovation med webben och mobilen som plattform är det som gör det möjligt att gå från idé till tjänst på så kort tid. När man pratar med deltagarna här så förstår man att de alla är duktiga utvecklare men framförallt drivna, och brinner verkligen för att testa och skapa nya lösningar.

Det är kul och fascinerade att följa alla dessa spännande aktiviteter som sker numera, som crowd funding, tävlingarappar och öppna data, tjejer som bildar geek crowds, jams kring tjänster, utmaningar och socialt företagande. Det är när man deltar på sådana aktiviteter man förstå att unga innovatörer tänker och gör annorlunda. Bakom står drivna personer som engagerar sig för att man hittat roligare sätt att jobba på. För några är det också ett sätt att komma igång med det som kan bli början på deras egna företag – en startup. Framförallt, att jobba öppet och i grupp är ett sätt att skapa kontakter och personliga nätverk som lever långt bortom själva aktiviteten.

Jag menar att det som sker på 24hbc kan beskrivas som en ny slags innovation – en imponerande snabbhet från idé till marknad, användningen av digitala plattformar för att lansera tjänster, att jobba under stimulerande former och att öppet dela med sig till likasinnade. Innovation by doing, kan man sammanfatta det med.


Vi ställde lite frågor om 24 timmar är tillräckligt med tid för att bygga tjänster till två deltagare för att visa hur de tänker kring sitt deltagande. Vi ser Mikael Pawlo, en av grundarna till online casino Mr Green och Rebekka Quiorz Wiberg, student från Hyper Island.

VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och arbetar för att öka konkurrenskraften i Sverige. Vi har valt att ge stöd till 24hbc för att aktiviteten är ett bra exempel på hur unga innovatörer vill arbeta – och vi tror på kraften hos nya grupper av innovatörer. Men, personerna som är på plats – den yngsta bara 15 år – är sällan intresserade eller hjälpta av de existerande offentliga stödformerna. Här finns alltså en utmaning för de offentliga aktörerna att se över hur de bäst kan hjälpa unga innovatörer, utan formella och praktiska hinder.

VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige. Ett sätt att göra det är att hjälpa nya innovationer att se dagens ljus, med hjälp av exempelvis hackathons. Men vår ambition är ännu högre och vi vill också medverka till att det som skapas på 24hbc får en bättre chans att nå ut till fler, kanske som en webbtjänst eller genom ett nystartat företag.

På tisdag vid klockan 12 är det målgång för de 100 innovatörerna. De ska då på 60 sekunder sammanfatta och presentera sin utvecklade tjänst. När detta inlägg skrivs återstår endast 10 timmar, och ett lugn har lagt sig över rummet där de flesta utvecklare sitter. Några tar en improviserad paus på stora sittkuddar medan resten av lagen jobbar på som om detta långa nattjobb är den naturligaste saken i världen.

24 Hour Business Camp

Not. Presentationerna kan ses på 24hbc.se.

[Detta inlägg publicerades först i Näringsbloggen]

 Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter