24
okt | 16:31

Google och BBC testar residens

24 oktober,16:31 av Erik Borälv

I min bransch brukar man ställa sig frågan ”What would Google do?” för att mentalt testa om ens plan är tillräckligt smart. Att jämföra sig med de ledande aktörerna är så klart lärorikt. Frågan i detta inlägg är, vad kan Google och BBC tillsammans göra med residens?

Komikern Jessie Cave svarar i sketchformat på frågan: hur vet man om man är kär?

Komikern Jessie Cave svarar i sketchformat på frågan: hur vet man om man är kär?

Om man som Google ansvarar för en sökmotor så finns det frågor som ställs ofta men som saknar bra svar. De listar fler sådana frågor:

Se om du får ett bra svar på: hur vet man om man är kär?  Google och BBC undersöker om man istället kan producera alternativa svar genom att ta in annorlunda kompetens. 

These are some of life’s universal questions—questions that many of us, in fact, may bring to Google Search. And while Search can help us get started, we were curious to see what would happen if we brought in performing and visual artists in the UK.

Google Arts & Culture teamed up with BBC Arts to produce “You Asked, Art Answered,” our first collaboration with the BBC. In an unconventional pairing of Search Trends with art, six UK artists from different fields, including the visual arts, poetry and choreography, chose one question and created an imaginative short film to illustrate their response.

Google ihop med BBC använde sig här av en form av residens, genom att bjuda in personer som inte är så vanliga hos sökmotorn.

Filosofen och författaren Alain de Botton hade sin residens på Heathrow. Bild: CNN.

Filosofen och författaren Alain de Botton hade sin residens på Heathrow. Bild: CNN.

Det finns många försök med ”in residence”. Detta har rötter så långt tillbaka som början på 1900-talet och har genomgått ett antal omvandlingar på vägen. Det är inte ovanligt att organisationer endast fokuserar på vertikal kunskap och att det leder till brist på nya perspektiv. Då kan residens vara ett sätt att bryta upp. 

Idag tycker vi det närmast självklart att gestaltande konstnärer jobbar i glasindustrin, för att ta ett exempel. Men så har det inte alltid varit.

Roliga förebilder har – märkligt nog – varit flygplatser som använt sig av modellen writer in residence. Novelisten Tony Parson hängde på Heathrow och fångar det som vi stressade resenärer själva inte riktigt förmår uppfatta.

Airports are places of extreme emotion where people come and go and experiences begin and end.

Often when we travel we find ourselves in such a hurry to get to our end destination that we fail to appreciate the individual stories and moments happening before us.

Filosofen Alain de Botton tillbringade också tid på Heathrow. Han fångade det han såg i form av ett TV-program ihop med BBC. Klippet nedan är värt sina 8 minuter. Han noterar att flygplatser är bland de mest trista industriella byggnader som finns men att där samtidigt utspelar sig otroligt känslosamma scener. Det är sällan vi gråter i offentliga miljöer men i ankomsthallen sker det hela tiden. Däremot är det endast småbarn som visar upphetsning över något så märkligt att en människa kan flyga genom luften. Samhällets över- och underklasser är avskaffade men på flygplatser så förstärker man klassindelningen till vansinniga nivåer. Hur konstigt är det att efter en landning att höra sitt eget modersmål när det i öronen fortfarande klingar av ljudet från en afrikansk matmarknad. Det hela är ren poesi.

Video från BBC: Philosopher in Residence. Författaren och filosofen Alain de Botton observerade de koncentrerade mänskliga beteenden som uttrycks på en flygplats som Heathrow.

Vi skriver om residens för att Vinnova har lanserat en utlysning Residens X. Det är en satsning som riktar sig till er som under en tid vill bjuda in en person med för organisationen obekanta färdigheter och som kan förmedla andra perspektiv. Satsningen är avgränsad till residens med relevans för innovation och som bidrar till att kompetens kommer till användning i nya sammanhang. Sista ansökningsdag är 7 november 2019.Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter