07
mar | 16:33

Hur det är att jobba från ett café

7 mars,16:33 av Erik Borälv

En del hajpar co-working spaces. Andra förbjuder anställda att jobba hemifrån. VINNOVA testar att jobba från ett café och jobbet – samtidigt!

Kaffe

Det är vanligt att jobba från café och lobby numera. De frälsta säger att det ibland är en bättre fungerande arbetsmiljö. Jag funderar på om webbtjänsten Coffitivity har rätt i att det är svårt att vara kreativ i en helt tyst miljö. Att en för ljudlig miljö är störande är uppenbart tycker jag. Deras tjänst erbjuder alltså ljudet av ett café. Inget mer. Är det då verkligen mer effektivt att jobba från ett café?

the mix of calm and commotion in an environment like a coffee house is proven to be just what you need to get those creative juices flowing.

15:10: Lunch-koma. På gränsen till medvetslös. Varför ärtis+pannkakor? Kan man ta kaffe intravenöst?

15:12: Pappersmugg med ful-kaffe från verkets sämsta (men närmaste) maskin. Surfar in på Coffitivity med mycket tätslutande lurar. Är plötsligt på café. Tjänar c:a 25 kronor på att dricka kaffet på jobbet istället för att gå ner på caféet inser jag.

15:13: Funderar på min bästa fika, någonsin… Sperl möjligen? En enkel fika på det klassiska Braünerhof kan vara så mycket mer. Se bild.

Bräunerhof

15:14: Vilken nivå på ljudet är rätt – bara som en lätt bakgrund, eller en hög nivå för att samtidigt stänga ute alla kollegor? Fipplar fram och tillbaka med ljudet. Kaffet slut.

15:16: Hörde jag getter? Vad häller dom i kaffet egentligen?

15:22: Omstart av caféljudet. Ny mugg kaffe. 50 spänn i ”vinst”.

15:26: Getter. Igen. Börjar vänja mig vid ljudet. Det är snarast obehagligt att ta av lurarna – man hör kallt brus från luftanläggningen och kollegors telefoner. Lurar på.

15:30: Att ljudet loopar efter 10 minuter är dåligt. Hade det varit 60 minuter kunde detta vara riktigt bra. Utan getter alltså.

Tjänsten fungerar helt ok och känns behaglig om man har rätt ljudnivå. Det ger lite cafékänsla konstigt nog – man hör ett sorl men inga ord. Om det är sorlet eller att man stänger ute kontorsljudet som ger effekt vet jag inte heller. Jag är osäker på om jag blev mer kreativ eller produktiv under testet.

Dagen efter tar vi ett morgonmöte på café. Frukostpaketet kostar 60 kronor, sjukt bra handgjort kaffe. Riktigt effektivt möte, med hopp från det ena ämnet till det andra. Mycket högre kvalité.

taggar: ,


Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter