09
mar | 17:22

Lysande cykelinnovationer

9 mars,17:22 av Erik Borälv

Vi har sagt det förr – det är kring cyklar det händer. Cykeln är på många sätt den ideala plattformen för innovationer. Exempel på snygga lösningar följer, samt en pitch som kan fungera som förebild för hur man ska söka medel för sin produktutveckling.

blaze
Blazes laserbelysning kan rita en symbol som varnar om att det snart kommer en cykel förbi.

En aktuell nyhet är att en startup, Blaze, fått en betydande investering av (Virgin-)Branson och Index Ventures. Det gäller belysning i form av en laser. Kanske är deras investering början på en större våg av investeringar kring cykeln?

Designed to tackle the primary cause of cycling accidents – vehicles turning into the path of an unseen bicycle – the Blaze Laserlight projects the image of a bike 5-6 metres onto the road ahead.

Det är just nu mode kring cyklar. Man kan ha personligt specialbyggda cyklar, det är inne med avskalade lösningar (en fast växel, ingen broms), färgmatchade detaljer och funktionella cyklar likaså.

The Copenhagen Wheel
T
he Copenhagen Wheel erbjuder eldrift och kan monteras på alla cyklar.

Att cykeln är en lämplig plattform för innovation beror delvis på att allt fler personer klarar sig helt utan bil men behöver ändå något fordon för enklare transport. Det spelar då ingen som helst roll hur många cyklar man äger eller hur mycket pengar man lägger ner på sin speciallbyggda racer – i jämförelse med bilen handlar det i alla fall om små summor. Du kan troligen köpa en påkostad cykel i månaden och ändå ”tjäna” på det. Att det finns ekonomiskt utrymme för mer påkostade lösningar ger många fler olika innovationer. Inte minst gäller det el-drift.

Är det något de nya innovationerna för cykel har gemensamt, så är det att erbjudandena är ovanligt snyggt presenterade. De skapar en ny syn på många existerande funktioner. Det är elegant att skapa så positiva incitament – man säljer på höjd säkerhet, på individuella lösningar, på bekvämlighet och lust. Efter dessa två videos i detta inlägg känner jag själv stort habegär, och det är  hatten av för en så väl gjord pitch kring något så vardagligt som cykelbelysning.

Se även filmen om Revo Light, en belysning längs med hela hjulet. Det känns i sammanhanget självklart att man säljer sina lösningar via crowd funding.

 

taggar:


Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter