24
sep | 10:56

Mer om 3D-skrivare

24 september,10:56 av Erik Borälv

3D-skrivare är en teknik som utvecklas starkt. En del menar att detta kommer leda till mycket stora förändringar i hur innovation och produktion går till. Man jämför till och med med Internet som möjliggörare.

Tekniken är ett sätt att skapa 3D-objekt från en datormodell. Man skapar alltså en ritning/modell av, säg, ett smycke och låter sedan en slags skrivare skriva ut smycket. Se video nedan som visar lite mer hur det går till.

Det finns en mängd olika tillämpningar med olika grad av innovationshöjd.

  • Käke, en del av en käke skrivs ut i titan. Genom tekniken kan man specialanpassa käken till patienten i fråga, viket annars är en svår uppgift.
  • Specialdesignade instrument, som en elgitarr, till exempel.
  • En bil!

3D-skrivare har faktiskt funnits i många år men tidigare varit komplex utrustning, framförallt dyr och därmed endast tillgänglig för professionella användare. Utvecklingen på senare tid har gått mot mer konsumentnära lösningar med mindre skrivare, eller till och med byggsatser som ytterligare sänker priset. Priset för en populär modell för semi-privat bruk ligger runt 2-3000 dollar men det går nog hitta en enkel skrivare under $1000.

I New York öppnar nu en print shop och man behöver alltså inte ha egen tillgång till skrivare utan kan – som vi gör med vanliga trycksaker – gå ut på stan och få en butik att skriva ut sin modell. Det är också vanligt att man går ihop och delar på utrustningen, i hobbyklubbar och andra föreningar. För undervisning och experiment är detta utrustning som öppnar för helt nya möjligheter till en låg kostnad.

taggar:


Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter