20
maj | 17:57

Nätets hjälpredor, del 2

20 maj,17:57 av Erik Borälv

Det har aldrig varit enklare att jobba enligt paradigmet öppen innovation. Anledningen är så klart alla smarta tjänster och globaliseringen – det är numera enkelt och ekonomiskt att ta hjälp av andra med liknande intressen. Att nå intresserade personer världen över är hela hemligheten och idag finns verktyg för att hitta sin ”crowd”.

Utvecklarna av denna moln-klocka använde externa aktörer både för design och finansiering. Bild: revault.io.

Utvecklarna av denna moln-klocka använde externa aktörer både för design och finansiering. Bild: revault.io.

Det sägs ibland att ’de flesta smartaste personerna jobbar alltid hos någon annan’, och det är sant oavsett om du så heter Apple eller Google (se Joy’s law). Om man på något sätt kan använda den talang, kraft och kapacitet som finns där ute så är det ett effektivt sätt att öka sin egen (innovations-)kapacitet. Frågan är hur man kan samarbeta med de ”bästa” personerna eller organisationerna?

I del 1 skrev vi om plattformar för att hitta lösningar på små problem  Man skriver en kort beskrivning av ett problem (ex. att skriva ett makro i Excel som gör en beräkning), hur mycket man är beredd att betala för en lösning, och så får man se om man får tag på någon som kan lösa ens problem. Då man använder globala plattformar (med ibland hundratusentals medlemmar) så är det relativt enkelt att matcha problemen med någon som vet hur man tar fram en lösning.

Vinnande bidrag för NODW, ett av 251 förslag från 107 olika designers.

Vinnande bidrag för NODW, ett av 251 förslag från 107 olika designers.

I ett projekt där vi själva deltar behövdes en logotyp till en kampanjvecka för öppna data. En projektpartner beskrev via nyckelord ungefär sökt lösning och postade till en plattform som är specialiserad på design. Utfallet är rätt imponerande och plattformen sammanfattar vår utmaning med:

”For just NOK2,999 they received 251 designs from 107 designers.”

Ny Teknik skriver om svenska startupen ReVault som använde en plattformen erli bird för design och utveckling av en slags klocka som är ett portabelt personligt datamoln. Plattformen man använde är till för att validera konceptet och affärsmodellen – innan man står där med 10,000 enheter på en lastpall.

Det är en plattform för betatestning kanske man kan säga, och man har just nu 2051 betatestare av klockan. En sådan testning hade varit svår att göra utan en specificerad global plattform. Som ett sista steg använder ReVault sin crowd för att också finansiera utvecklingen och hitta de första betalande kunderna, självklart via crowdfunding.

Det är ett bra exempel på öppen innovation genom moderna nätverksbaserade tjänster och plattformar. Arbetssättet är vanligt hos startups men här finns något också för mer etablerade företag och myndigheter. Hur kan vi få fler att jobba på detta öppna och smarta sätt?Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter