22
jan | 17:46

Open Data Day 2014

22 januari,17:46 av Erik Borälv

Idag är det exakt en månad kvar till Open Data Day. Det är hög tid att fundera på vad du och din organisation ska göra den 22 februari.

Det finns nu en svensk sajt opendataday.se för mer information och hjälp.

Bild: Hal Goodtree

Bild: Hal Goodtree

Open Data Day is a gathering of citizens in cities around the world to write applications, liberate data, create visualizations and publish analyses using open public data to show support for and encourage the adoption open data policies by the world’s local, regional and national governments.

En personlig reflektion baserat på många års arbete med liknande internationella dagar – det enda som är viktigt är att man skapar en egen aktivitet. Det spelar ingen som helst roll hur bra man kan ämnet eller att man har en ”fin” agenda.

Köpenhamn föregår med gott exempel när det gäller att göra en aktivitet enkel. Man arrangerar regelbundet Open Data Drinks, dvs en afterwork som ett sätt att träffa andra intresserade och bara prata lite löst om gemensamma frågor. Det viktiga är att mötas.

En annan aktivitet är att helt enkelt berätta för andra i sin organisation vad öppna data är och vad man kan göra med öppna data. Det finns många färdiga presentationer på ämnet, och man är fri att använda alla mina slides om öppna data. OKFN som står bakom initiativet har en handbok för att göra egna aktiviteter (läs den bara för inspiration, hoppa över alla detaljer).

En ännu enklare aktivitet är att gemensamt se på en film om öppna data och reflektera över den. Min personliga favorit alla kategorier är Ton Zijlstra på TEDx Open data: get to know our ant hill:

Vad kommer VINNOVA göra på Open Data Day undrar du? Vi hoppas på att öppna data från vår egen verksamhet den 21 februari (eftersom den 22:a är en lördag). Om allt går som planerat så blir det intressant för de som vill använda vår information, men det är framför allt ett tillfälle att internt prata om värdet av öppna data i alla verksamheter.

Och, går det väl så är jag öppen för en Open Data Drink den 22:a!1 Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: Open Data Day 2014 i Göteborg — Webb­strategi för alla den 26 februari,23:17

Kommentarer (4)

 1. 30 januari 2014,11:50
  Marcus Österberg kommenterar:

  Kul grej. Vi försöker få ihop ett bra gäng för träff över en öl i Göteborg.
  Om någon är sugen på att dyka upp kan man läsa mer och anmäla sig på följande adress: http://tba.nu/oddgbg

 2. 5 februari 2014,14:02
  Fredrik Broman kommenterar:

  Karlshamns kommun och NetPort arrangerar hackathon och tävling kring konceptet Öppna Karlshamn 2014. Välkomna! http://wiki.opendataday.org/Karlshamn2014

 3. 3 februari 2015,10:46
  Marcus Österberg kommenterar:

  Blir det något firande att tala om under 2015?

 4. 3 februari 2015,13:27
  Erik Borälv kommenterar:

  Alla bör bidra lokalt, med egna aktiviteter. Vi kommer själva göra något (litet) men oklart vad. Jag kan göra litet upprop på Facebook för att se om fler är intresserade.

  Finns det förslag på något större där vi kan hjälpa till så säg till! Vi ger gärna vårt stöd (på det sätt som behövs).

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter