28
feb | 13:15

ÖPPNA data, inte öppna DATA

28 februari,13:15 av Erik Borälv

opendatacensus

Videoklippen av presentationerna från ePSIconf i Warsawa dröjer… under tiden så rekommenderar jag den utmärkta och breda sammanfattningen av tillståndet för öppna data som Ton Zijlstra gav på denna konferens. En av slutsatserna är att det handlar om ÖPPNA data, inte öppna DATA.


Nu har videon från keynote dykt upp.

Open Data: the state of the European Union from ePSI Platform

Det är inte alltid enkelt att följa någon annans presentationsbilder (utan anteckningar), men det är verkligen en utmärkt genomgång av läget just nu inom öppna data så ge det en chans. Ton noterar att få talar om PSI längre. Mer och mer kretsar kring öppna data, och arbetet koncentreras för tillfället på att data just ska vara öppna. Data i sig är trevligt men helt otillräckligt; ska de potentiella vinsterna med öppna data bli av så krävs så friktionslöst användande av data som möjligt. Det handlar så klart om att licenserna ska vara enkla och tydliga, och att marginalkostnad (eller helt fritt) gäller.

Man konstaterar ett antal saker:

 • Det reviderade PSI-direktivet dröjer… man håller fortfarande på att förhandla mellan medlemsländerna. Points of negotiation with potential larger impact on the final text concern the independent redress authority, charging practices and possible exemptions and exclusive arrangements.
 • Antalet officiella EU-kataloger över öppna data växer. Man listar nu 106 stycken på http://datacatalogs.org/group/eu-official.
 • Diskussionen om det behövs egna licenser fortgår. I en presentation av Jo Ellis från National Archives berättade hon om varför UK utvecklade sin egen Open Government Licence. Jag försökte verkligen förstå skälen men blev tyvärr inte klokare. Tidsnöd, att inte CC 3.0 fanns då, egna nationella formuleringar, var saker som nämndes. Not invented here, skulle jag vilja säga. Jag tror inte UK håller med dock.
 • Ingen ny innovation kommer från dyra data. Alla aktörer inom det segmentet vet redan idag hur man kan sälja tjänster under gällande förutsättningar. Innovation kommer underifrån som en reaktion på kostnader, effektivitet och affärsmodeller. Slutsatsen Ton gjorde var att det därför inte får finnas trösklar alls, annars kommer vi missa möjligheterna till innovation.
 • Många goda exempel på öppna datakällor finns. Danmarks initiativ lyftes fram, välförtjänt, som extra bra.
 • http://publicdata.eu/ kör kommande releasen av CKAN. 2.0 alltså. Mer om den finns här.
 • Enligt Open Data Census finns fortfarande mycket arbete kvar att göra. Innan detta träd lyser helt grönt har vi mycket kvar. Ton undrade lite kring de datakällor som listas där – är det inte så att om vi ska få coola, spännande tjänster på öppna data, så behöver vi också coola, spännande datakällor? Då är detta urval inte helt tillräckligt var hans slutsats. ”We would have great apps, if most open data were not so boing”.
 • EU är pinsamt dåliga på att arbeta med Open Government Partnership (OGP), sas det. ”OGP uptake slow in EU”. Man hade inga förklaringar till detta men antydde att man kanske trodde att man redan var öppen och färdig?
 • Vi befinner oss i en topp (hype) kring öppna data just nu. Det kommer att komma bakslag och vi måste därför vara uthålliga.
 • Det kommer inte att komma en killer app för öppna data, men öppna data kommer leda till ett antal killer apps… det är en viktig skillnad.
 • Värdet av öppna data är inte enbart appar och tjänster, utan också det bredare parallella syftet – ”tackling societal issues with data”. Öppenhet, insyn, demokrati etc.
 • Offentliga öppna data är bara en liten del av den totala mängden data. Privat data, personlig data behövs också. Vi har inte alls kommit dit ännu.

Se nedan en stämningsvideo från konferensen i Warsawa. Man ser nästan alla från gänget bakom ePSIplatform.eu – Marc de Vries, Katleen Janssen, Daniel Dietrich, Ton Zijlstra, Tom Kronenburg and Hans Graux – som på uppdrag av EU/DG Connect har drivit plattformen och alltså även denna konferens. Man byter nu bemanning och ett helt nytt gäng under ledning av  P.A.U. Education i Barcelona ska ta över.

 Inga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter