28
maj | 06:50

Små och stora finansiärer

28 maj,06:50 av Erik Borälv
Woody Allen

CC bild: edavidove

Alla crowdfundar. Först var det musiker, sedan designers och makers. Nu kanske också Woody Allen.

Det är aningen märkligt att se Hollywood och liknande aktörer söka stöd via crowdfunding. Det är svårt att tro att även storheter i filmbranschen skulle ha svårt med finansieringen. Mer troligt använder man andra styrkor hos crowdfunding som huvudanledning. Dvs, förmågan att hitta många följare och ambassadörer för sina projekt.

Det finns många exempel på filmer som har kunnat genomföras för att de sökt medel på detta sätt. Det gäller allt från kommersiella filmer om rymdnazister (Iron sky), till indie-produktioner som TPB AFK (The Pirate Bay Away From Keyboard, en dokumentär om grundarna av TPB).

Ett aktuellt exempel är en dokumentär om rymdkapplöpningen:

Med 5000 personers hjälp blev filmen The Cosmonaut till slut verklighet, och när den har Sverigepremiär onsdagen den 29 maj på Tekniska museet i samarbete med Nordic Creative Commons Film Festival finns skaparna med på direktlänk för ett Nördcafé utöver det vanliga.

Det är tidigt 1960-tal, och rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet har precis börjat. Stas och Andrei träffar Yulia när de kommer till den nybyggda rymdbasen Star City strax utanför Moskva. Under 15 år får vi följa vännernas resa mot rymden i en tid då 1900-talets största tekniska landvinningar gjordes.

DN skriver om Hanna Sköld som använde sig av den internationellt största plattformen för crowdfunding, Kickstarter, för sin spelfilm Granny’s dancing on the table. Hon kunde samla in en halv miljon kronor för sin film som också är ett transmedia­projekt (filmen består även av ett spel och en utställning). Hannas erfarenhet är att de som investerar i en film gör filmen till sitt eget projekt – de vill så klart se filmen men också sprida den till andra när den är klar.

Veronica Mars var en populär tv-serie, om en skoltjej som hjälper sin pappa med detektivarbete. Serien är nedlagt sedan flera år (man behöver veta det för att uppskatta deras videopitch nedan). Gänget bakom vill göra en film baserat på serien och sökte därför stöd hos crowden. Man behövde 2 miljoner USD för att komma igång – man slog de flesta rekorden genom att samla 91,585 personer som gett totalt $5,702,153.

Sevärd pitch för Veronica Mars. Ibland gör proffsen det snyggt.

Zach Braff, filmproducent och författare men mest känd som Dr. John Dorian i TV-serien Scrubs har crowdfundat till en ny film som han snart ska spela in. Han har hängt lite med Woody Allen och tydligen fått honom tänd på konceptet. Allen har länge haft svårt med traditionell finansiering av sina filmer, vilket har varit en förklaring till att de numera utspelar sig utanför Manhattan (dvs i Europa). Nedan en intervju med Braff där har berättar om Allens intresse för crowdfunding. Ska vi tro att alla tidigare rekord kommer slås om Woody ger sig in i matchen?Kommentarer (1)

  1. 30 maj 2013,12:35
    Max Valentin kommenterar:

    Vill man veta mer om hur detta hänger samman bör vara med på den Nordiska creative commonsfilmfestivalen 31:a augusti-8:e september. Arrangemanget på Tekniska museet som nämns i inlägget var en försmak. Under festivalen kommer man kunna se bra film, träffa andra som försöker att konstruktivt använda nätet för att producera, finansiera och distribuera film.

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter