12
mar | 04:05

På spaning: Drönare

12 mars,04:05 av Anne Lidgard

Vinnovas utlysning om drönare stänger om 3 dagar och här kommer några spaningar från vårt Silicon Valley-kontor.

Det händer onekligen en hel del på drönarfronten, i synnerhet avseende industriella tillämpningar och för kommersiella transporter av varor. Wall Street Journal rapporterade i förrgår att det nu finns konkreta planer för ett helt nytt flygledarsystem utvecklat av industriella aktörer. Detta presenterades i förra veckan på en konferens i Baltimore med bl.a. företrädare för Amazon, General Electric, Boeing och Google. Målet är att utveckla ett “helt nytt tillvägagångssätt” menar Parimal Kopardekar, NASAs Senior Air-transport Technologist.

Under de närmaste tre månaderna inleder man testflygningar på några väl utvalda platser för att bl.a. studera hur ett kontrollnätverk för drönarna skulle kunna vid behov interagera med FAAs existerande flygtrafikledning. Ett annat mål är att möjliggöra för myndigheterna att snabbt få information om fientliga drönare eller drönare som har flugit vilse. Planen är att kunna använda ett system av automatiserade mobil och webb-applikationer för att undvika kollisioner när stora svärmar av drönare flyger omkring några hundra fot ovanför marken.

Avfyrningsramp för Ziplines farkoster strax utanför Half Moon Bay

Silicon Valley är som bekant hemort för många drönar-startups. Dock är flera av de företag som utvecklar själva drönarna under extremt stark press från kinesiska DJI som dominerar marknaden, och flera har stoppat sin utveckling av hårdvara. GoPro har t.ex. slutat utveckla Karma, och 3D Robotics VD Chris Andersson berättade för en tid sedan på ett seminarium på Stanford om hur svårt det är att hävda sig mot DJI. De är mycket snabbare och bättre på att innovera, så glöm att det bara handlar om att dumpa priset, menade han. 3DR har nu helt fokuserat om verksamheten på mjukvara, i en intressant modell där de kombinerar open source och proprietärt. Det finns dock några drönartillverkare kvar i matchen, men dessa har gått mer mot en tjänstemodell, t.ex. Zipline och Skycart, som har valt att initialt verka på ställen utanför USA för att snabbare kunna utveckla sina produkter. Mota från San José är kanske ett undantag och en av de större spelarna här som möjligen kan utmana DJI. De gjorde en hel del väsen på CES då de planerar en börsnotering under året, förvärvat konkurrenten Lily och dessutom blandar in blockkedjeteknik för att att ha koll på drönarna.

Några lokala aktörer bland många:

Zipline (levererar blod i Rwanda). Jag hade förmånen att besöka deras utvecklingskontor i höstas, mitt ute på vischan i Half Moon Bay, på mark som arrenderades av en bonde, och med kor som betade runt omkring.

Matternet (leveranstjänster, verksamma i bl.a. Schweiz, samarbete med bl.a Mercedes Benz)

Kespry  (ffa industriella tillämpningar)

Mota

Skycart   (kört pilot med Schweiziska postverket)

3D Robotics – eller 3DR som de oftast kallas.

Och för er som själva jobbar med att utveckla drönare eller relaterade tjänster – här har ni möjlighet att göra litet konkurrentanalys: Mer läsning om drönare  (och d:o relaterade företag) i hela världen

Kolla även Luftfartsverkets webb med de nya bestämmelserna som gäller från 1 februari 2018 i SverigeInga kommentarer har lämnats ännu

Du kan bli först att kommentera!

Kommentera

Regler för kommentarer »

XHTML: Dessa taggar går att använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Om blogg.vinnova.se
Bloggen ägs, utvecklas och förvaltas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Genom Vinnovas blogg vill vi ha en öppen dialog med vår omvärld, belysa våra sakfrågor och ta till vara på frågor och åsikter om oss.

Läs mer »
Facebook
Twitter